[...] nawyki żywieniowe. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Istotne jest to: - co smażymy, - w jaki sposób, - na czym, - jak długo. Przestrzegając podstawowych zasad smażenia, jak najbardziej możemy stosować je jako jedną z wielu sposobów obróbki żywności. Urozmaici nam to dietę i ogranicz możliwość znudzenia się np. ciągłym gotowaniem, [...]
Slinka mi cieknie. Czy to pierwsze zdjecie to omlet ? Przez co on taki puszysty ? :-) Mój ulubiony omlet kokosowy :-P : -100g białek jaj -10g wheya ciasteczkowego - 50g mleczka kokosowego - 10g wiórków kokosowych - 10g mąki kokosowej - 10g mąki jaglanej - odrobina proszku do pieczenia + olej kokosowy do smazenia Miksujesz i smażysz, [...]
[...] węgle, to chyba na misce opartej o węglowodany lżej ujdą mi wpadki.. B - ile wejdzie, ale minimum 130g T - będę unikał, głównie to takiego dodawania tłuszczu do potraw, do smażenia - nie patrzyłem ile np. śmietanki 30% daję do twarogu - lałem tyle, żeby konsystencja była spoko. Jednak jak sobie zważyłem to wczoraj i wrzuciłem w kalkulator [...]
[...] makaron i sporadycznie ziemniaki. Zależy też od obiadu, na który nie zawsze mam wpływ Tłuszcze - tutaj bez zmian - oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło, czasem smalec do smażenia, sporadycznie orzechy, czy olej lniany. Owoce - jabłka głównie (1-2szt dziennie, chyba, że po dzieciach jeszcze dojadam), czasem 1-2 banany, rodzynki :-) Czasem coś [...]
Anubis przepis na 3 naleśniki: 50g mąki (jaką lubisz, ja robię z ciecierzycy lub ryżowej i wychodzą elastyczne jak z pszennej) 100 ml mleka (zawsze daję 2x tyle co mąki) 1 jajo na tą ilość trochę tłuszczu do smażenia, bo bez niego robią się suche i pękają Farsz wg uznania :-) Zmieniony przez - Tygrysekk w dniu 2020-04-06 20:29:06
smalcu uzywacie do smazenia z wieprza czy z gęsi? Z wieprza slyszalem, ze to jakis gruczoł czy ch** wie co nie pamietam dokladnie, ale ze wcale taki spoko nie jest, ze lepiej z gęsi wybrać 3,29zł za 200g-250g kosztuje wiec tez bez tragedii o znalazlem: "smalec wieprzowy to nie jest tkanka tłuszczowa podskórna zwierzęcia a w pełni trzewna. A [...]
Kupiłem kolejny słoik kokosa... Kiedyś zamawiałem przez neta, a ostatnio kupuję w lidlu jakiś niby bio eko itd.. Głównie do smażenia stosujemy - normalnie taniej niż masło klarowane, a sporadycznie dodam do kawy :-) wolę z samym masłem :-)
Kupiłem kolejny słoik kokosa... Kiedyś zamawiałem przez neta, a ostatnio kupuję w lidlu jakiś niby bio eko itd.. Głównie do smażenia stosujemy - normalnie taniej niż masło klarowane, a sporadycznie dodam do kawy :-) wolę z samym masłem :-)Ach te reklamy! Najlepsza świnia i jej smalec :-) Czy człowiek odkłada na czarną godzinę olej kokosowy? Chcesz [...]
Na opalanie i nie spalanie to jednak kremiki z filtrem bym polecała. Sama kokosa używam i do smażenia i do smarowania ciała. Czy nawilża lepiej niż sztuczne-kupne kremy i balsamy? Nie wiem, mimo pół roku takich zabiegów nie jestem w 100% przekonana ale ładnie pachnie i lubię olejową konsystencję:)
[...] chleb (dawniej kupowałem chleb OSKROBA, ale teraz wyczaiłem w lidlu podobny żytni za 3zł, to ten będę szamał jak będzie w rozpisce). Kawy z masłem jakoś nie pijam ostatnio, a nawet sama kawa jakoś mi się znudziła.. Do smażenia mogę dawać mniej tłuszczu, a i jajecznicę chlebem chętnie zagryzę! Zmieniony przez - panteon w dniu 2019-02-16 23:40:45
[...] a po przejściu na tłuszczówkę 2-3x dziennie smażenie na głębokim tłuszczu i wszystko jest ok. Oczywiście użyty tłuszcz jest ok, nie o tym mówimy tylko o obróbce termicznej. Czy nie jest czasem tak, że niejako przymyka się na to oko i nie porusza za często tej kwestii ponieważ jest świadomość, że bez smażenia na takiej diecie to będzie słabo?
[...] sporej ilości witaminy E, czy walorów smakowych. Zdecydowanie warto je dodawać do posiłków, np. pieczywa, polewać mięso, ryż, ziemniaki. Nie nadaje się ono jednak do smażenia. Szybko ulega spaleniu z wytworzeniem kancerogennej akroleiny. W tym celu idealnie sprawdzi się masło klarowane: [...]
tak samo jak normalny smalec, masło klarowane, do smażenia ok. Jako źródła tłuszczy w tym bym nie upatrywał po prostu odrobina do smażenia i tyle. Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2017-06-13 20:38:55
[...] (300g) z jabłkiem (duże - 200g) i łychą kokosa, trochę rodzynek i cynamonu 21:30 - tosty - chleb (120g), 2 plastry sera żółte, 2 plastry szynki, trochę masła klarowanego do smażenia. Kalkulator pokazuje 50gWW z jabłek (400g) i 50g z pieczywa. 100g. Przyzwoicie :-) Białka i tłuszczu nie liczę. Postaram się w tych 100g WW zamykać. Nie wiem ile to [...]
Panteon, nie daję kerrygold. Stosuję klasyka pod postacią osełki 82%. Kupuję w biedronce, czasem w lidlu. Kerrygold w smaku dla mnie słaba różnica a olej kokosowy trochę drogi. Ten co mam, bezzapachowy używam jedynie do smażenia.
[...] dostępne mi masła i te dwa mi podeszły. Olej kokosowy - mam, kupuję na brat.pl - nierafinowany, eko, bio i co tam jeszcze. W kawie mi nie smakuje, bo jest gorzki. Używamy do smażenia. Dr Fife pisał, że wystarczy zjadać 3 łyżki oleju kokosowego dziennie i zaczną się dziać cuda - redukcja, zdrowie się poprawi i takie tam.. Niby właśnie on tak syci [...]
Kokos ładniej pachnie, no i Lucyna zaleciła smarowanie kokosem, a nie smalcem.. :-) Do smażenia smalcu też używam, tylko żonie nie podoba się zapach przed rozgrzaniem, a potem w całym domu czuć jeszcze długo.. :-)